Kuidas valida grilli – täielik juhend!
Tagaaias või rõdul asuv grill on suve üks lahutamatu osa. Ja ehkki võid oma serveeritavate toitude valimisel ja ettevalmistamisel olla väga hoolas, langeb söögi õnnestumine sageli siiski sinu grilli kvaliteedile.
Gaasigrill või söegrill?
Esiteks pead valima ka grilli tüübi vahel – gaasigrill või söegrill. Laias laastus saab öelda, et gaasigrill on mugavam, kuna grilli käivitamiseks lülitad lihtsalt põletid sisse. Puusüsi annab aga suurema kontrolli - sa määrad soojuse hulga söe koguse järgi. Kumb neist aga sobib rohkem sinu aeda? Sellele küsimusele nüüd üheskoos vastust otsima hakkamegi.
Gaasigrill
Tavaline gaasigrill sobib hästi burgerite ja kuumade koerte valmistamiseks. Kuid kui sulle meeldib ka kala ja šašlõki grillimine, siis on vajalik, et grillil oleks võimalus valida ka temperatuurivahemikku.
On olemas selline mõõdik nagu Btu / h ehk Briti soojusühikud tunnis. See mõõdik näitab sulle, kui palju gaasi grill kasutab ja kui palju soojust see võib tekitada. See on hea indikaator vaatamaks seda, kui palju erinevaid toite sellel grillil valmistada on võimalik
Gaasigrilli põletid
Pea meeles, et gaasigrillide puhul on kõige enam asendatavad osad põletid. Eeldatakse, et nad kestavad kaks kuni 10 aastat. Kümneaastase garantiiga põletid peaksid kauem vastu pidama kui ilma garantiita põletid. Samas on hea teada, et kui pead need välja vahetama, on see kõigest 10-minutiline töö.
Tugev konstruktsioon
Ostu tehes tasub grilli konstruktsiooni hoolikalt läbi vaadata. Kui grill käib kokku mitmest osast, veendu nende osade vastupidavuses. Mida stabiilsem, seda parem. Kontrolli korvi, rattaid, kaant ja tulekollet.
Ühes osas konstruktsiooni ja keevisliidetega roostevabast terasest grillid on tavaliselt vastupidavamad kui mutrite ja poltidega kokku monteeritud grillid.
Ehituse juures on tähtsaks kohaks ka rataste olemasolu. Rattad kõigis neljas nurgas või jalal muudavad grilli manööverdamise lihtsamaks. Ja täisteljega rattad on paremad kui need, mis raami külge eraldi poltidega kinnitatakse.
Ohutuse retsept
Tugevad grillid ei ole lihtsalt paremad, et mitu grillimisperioodi üle elada, nad on ka turvalisemad. Grilli stabiilsus on oluline, kuna see võib takistada selle paigalt liikumist ja sellest tulenevaid õnnetusi. Väldi ka teravate metallist nurkade ja servadega grille. Katseta samuti käepidet: sõrmed ei tohiks olla kuuma kaane jaoks liiga lähedal. Ja kuigi mõne leegi süttimine on normaalne, tagab suurem vahemaa restide ja põleti vahel vähem püsivaid leeke.
Gaasigrillide suurus
Gaasigrillid liigitatakse suuruse järgi. Grillitootjad eristavad mudeleid põletite arvu järgi (tavaliselt kaks kuni kuus), kuid see ei tähenda tingimata grilli suurust ja pole võrdluseks piisav teave. Sellele lisaks tuleks kindlasti võrrelda ka küpsetuspinna suurust.
Gaasigrilli lisafunktsioonid
Grilli valimisel tasub kindlasti silmas pidada ka täiendavaid omadusi. Mugavad funktsioonid, näiteks sahtlid grillitarvikute ja maitseainete hoidmiseks, pakuvad mugavust. Muud funktsioonid, näiteks väljatõmmatav rasvasalv, muudavad grillimise ja puhastamise lihtsamaks.
Tugevad restid
Roostevabast terasest ja kaetud malmist restid sobivad paremini grillimisel temperatuuri hoidmiseks. Samuti on roostevaba vastupidavam.
Süütajad
Elektrooniline süüde on tavaliselt lihtsam ja töökindlam kui pöörd- või surunupuga süütur.
Külgpõleti
Külgpõleti on hea lisavõimalus näiteks kartulite ja muu grillikõrvase keetmiseks.
Kütuse mõõtur
Mõõtur näitab, kui palju propaanist on paaki järele jäänud.
Propaani paagi väljatõmbealus
See muudab paagi sisse- või väljavõtmise hetkega lihtsamaks ja lihtsustab paagi vahetamist, kui kütus saab otsa.
Söegrill
Söegrillid sõltuvad kuumuse reguleerimisel õhuvoolust. Söe kohal liikuv õhk laseb tulel kuumemaks muuta. Samal ajal õhuvoolu piiramine hoiab söed väiksema leegiga ja on sobilikud aeglase toiduvalmistamise ajal. Otsi mudelit, millel on tihedalt liidetav kaas ja kindlad siibrid või õhuavad.
Ligipääsetav söepõhi
Enamus sütt saavutab oma maksimaalse temperatuuri 20 minuti jooksul pärast süttimist. Pikemat aega küpsetades pead jooksvalt sütt lisama. Vali näiteks söegrilli, millel oleks spetsiaalne uks, et söed tulele lisada. Või selline, millel on hingedega restid, mis võimaldavad sul sütt toiduvalmistamise ajal juurde lisada. Liigutamata seejuures liiga palju toitu või peaks olema vajadus hoopis kuumad toiduvalmistamise restid eemaldada.
Grilli suurus ja kuju
Kuna kõik puusüsibriketid põlevad umbes samal temperatuuril, määrab grilli suurus ja kuju, kuidas see kuumus kontsentreerub või hajutab. Laiemad mudelid, näiteks enamus tünnigrille, saavad korraga küpsetada rohkem toite. Kamado-grillides on tavaliselt sügavamad ja kitsamad söepõhjad, mis muudavad soojuse kontsentreeritumaks ja siibrite sulgemise korral võimaldab see aeglast toidu valmimist.
Söegrilli lisafunktsioonid
Ka söegrillidel on mitmeid funktsioone, mis muudavad toiduvalmistamise lihtsamaks ja kindlamaks.
Reguleeritavad küpsetusrestid
Söe lähedal olevad toidud valmivad kiiremini, kuid see võib päädida ka kõrbemisega. Eelista grilli, mille on küpsetusrestid, mida saab üles tõsta või alla lasta - see annab sulle veel ühe viisi leeke taltsutada ja kuumust juhtida.
Kergesti puhastatavad tuhaalused
Kogu tuhk, süsi ja toidujäägid kipuvad kogunema grilli põhja. Eemaldatava tuhaalusega mudeleid on kõige lihtsam puhastada.
Rattad igal jalal
Need mudelid, millel iga jala all ratas, on vastupidavamad ja neid on lihtsam terrassil või aias liigutada.
Nagu näha on grilli valikul palju erinevaid tahke. Loodame, et saime sulle abiks olla ning sinu valikut lihtsustada.