Viljapuude ja marjapõõsaste lõikamine
Viljapuuaias tehakse lõikustöid suurema, maitsvama ja järjepideva saagi saamiseks, kandeea pikendamiseks ja haiguste ning kahjurite leviku vähendamiseks. Oluline on, et puud ja põõsad saaksid piisavalt valgust, nende okste vahelt liiguks läbi õhk ja kahjustunud oksad oleksid välja lõigatud.
Lõikamise aeg
Lõikama peaks igal aastal. Õuna- ja pirnipuid kevadel, peale miinuskraadide möödumist, märtsis – aprillis, või siis suvel peale jaanipäeva. Kevadise lõikuse kasuks räägib see, et puu kuju ja oksad on paremini näha ja puule on parem ligipääs. Suvise lõikuse puhul paranevad lõikekohad kiiremini ja ei teki nii palju vesivõsusid. Ploomid, kirsid ja teised luuviljalised lõigatakse pigem suvel peale saagikoristust.
Marjapõõsaid lõigatakse kevadel enne pungade puhkemist ja sügisel peale saagi koristust või lehtede langemist.
Tööriistad mida lõikamiseks kasutada
Aiatööriistad mida me viljapuuaias vajame on oksakäärid, oksalõikur, saag ja teritaja.
Noorte viljapuude ja marjapõõsaste lõikamiseks sobivad hästi vaheliti teradega oksakäärid. Oksa lõigates jäta kääride lõiketera alati puu poole. Nii ei kahjusta sa allesjäävat oksa ega punga, ning teed kõige täpsema lõike.
Täiskandeeas viljapuude ja marjapõõsaste lõikamiseks on vaja lisaks ka saagi ja pikkade käepidemetega oksalõikurit . Oksalõikur lõikab läbi juba palju suurema läbimõõduga oksi ja kõrgemalt puu otsast. Suureks abimeheks on see ka marjapõõsaste sisemusest lõikamisel ning eriti vajalik on see karusmarja puhul.
Lisaks võiksid viljapuude lõikaja aiatööriistade hulka kuuluda ka peenemate otstega oksakäärid ja alasiga oksakäärid. Peenemate otstega oksakäärid on suureks abiks tihedate põõsaste ja tihedalt kasvavate vesivõsude lõikamisel. Alasiga käärid on eelkõige mõeldud kuivanud ja kõvade okste lõikamisel. Tugev, alasi tüüpi alumine lõiketera hoiab oksa kindlalt paigal ja ülemine tera lõikab hõlpsasti läbi ka kõige jämedama ja juba kuivanud oksa.
Nipp: Marjapõõsaste lõikamisel maapinna lähedalt kasuta kõige vanemaid kääre või saagi. Nii ei riku sa tööriistu sest liivaterad nüritavad lõiketera.
Hoolitse oma aiatööriistade eest. Juba sügisel, hooaja lõpus, puhasta, õlita ja terita aiakäärid-ning lõikurid. Nii kesatvad nad kauem, lõikavad paremini ja teevad puhtama lõike.
Mida lõikamisel silmas pidada
Viljapuudele ja marjapõõsastel tehakse erinevaid lõikusi. Viljapuudele tehakse kõigepealt noore puu kujunduslõikus siis viljakandva puu hoolduslõikus ja lõpuks vanemale puule juba noorenduslõikus. Marjapõõsastele tehakse esimestel aastatel hoolduslõikus, hiljem juba nii hooldus- kui noorenduslõikus.
Kõigi lõikuste puhul eemaldatakse kõigepealt nii puult kui ka marjapõõsastelt kuivanud, teiste okstega risti, vigastatud ja haiged oksad. Edasi olene juba millist lõikust tehakse.
Lõikamise puhul on oluline meeles pidada:
- Lõika oksatüükaid jätmata. Need on heaks kasvulavaks haigustele ja kahjuritele.
- Lõika nii, et sa ei kahjusta kääride või saega tüve ja okste koor ega lõikaks liiga sügavalt. Jälgi oksaringi.
- Noori oksi lõika alati välimise punga pealt. Või selle punga pealt millises suunas sa soovid, et oks edasi kasvaks.
Pookimine
Kellel suurt aeda ei ole, aga soovib siiski nautida erinevate sortide vilju on lahenduseks perepuud või ise pookimine. Kuigi pookimistöö tundub esmapilgul keeruline ei ole see kindlasti nii. Eriti lihtsaks ja mugavaks muudavad selle spetsiaalsed pookimiskäärid. Aednikul tuleb vaid leida kaks enam-vähem ühejämedust oksa, teha mõlemale oksale kääridega lõige, oksad omavahel ühendada ja pooketeibiga lõikekoht kinni siduda. Selliselt on okste lõige täpselt ühesugune ja pookekohad kasvavad paremini kinni. Pookimine tehaksegi ära kevadise viljapuude lõikamise ajal enne pungade puhkemist.
HEAD LÕIKAMIST!